Це потрібно знати!

Начальник кримінальної міліції у справах дітей РВ УМВС у Старокостянтинівському районі майор міліції Шишкін Іван Іванович

Контактні дані: тел. моб. 067-96-78-950

тел. робочий 3-20-63



/Files/images/2016-2017_nr/БНМ-1.jpg

Проблема насильства в родині є досить гострою для України, як і для багатьох інших країн світу. Ця проблема небезпечна ще й тим, що від неї страждають діти. Страждають не лише від насильства стосовно себе, а й, спостерігаючи за насильством у своїй сім’ї, у майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя.

У червні 1991 року Центр Жіночого Глобального Лідерства та учасники Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу, започаткували глобальну кампанію, яка мала назву «16 днів проти гендерного насильства».

У 2000 році за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» та при підтримці Інституту Відкритого Суспільства до кампанії «16 днів проти гендерного насильства» приєдналась Україна, а вже у 2001 році дана акція вийшла на загальноукраїнський рівень.

З 25 листопада по 10 грудня в Україні, як і у всьому світі, проводиться акція «16 днів без насильства», метою якої є привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім'ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Притча «Все залишає свій слід». Жив-був один дуже запальний і нестриманий молодий чоловік. І ось одного разу його батько дав йому мішечок з цвяхами і сказав, щоб кожен раз, коли він не стримає свого гніву, вбити один цвях в стовп огорожі. У перший день в стовпі було декілька десятків цвяхів. Другого дня ще більше. Наступного тижня він навчився стримувати свій гнів, і з кожним днем число забитих в стовп цвяхів стало зменшуватися. Хлопець зрозумів, що легше контролювати свій гнів, ніж забивати цвяхи. Нарешті прийшов день, коли він жодного разу не втратив контроль над своїми емоціями. Він розповів про це своєму батьку і той сказав, що цього разу кожен день, коли синові вдасться стриматися, він може витягнути зі стовпа по одному цвяху. Йшов час, і прийшов день, коли він міг повідомити батька про те, що в стовпі не залишилося жодного цвяха. Тоді батько взяв сина за руку, підвів до огорожі і сказав: «Ти непогано впорався, але ти бачиш, скільки в стовпі дірок? Він вже ніколи не буде таким як раніше. Коли говориш людині що-небудь зле, у нього залишається такий шрам, як і ці дірки. І неважливо, скільки разів після цього ти вибачишся - шрам залишиться».

/Files/images/2016-2017_nr/БНМ-2.jpg

«Добро чиниш – себе прославляєш, зло чиниш – себе принижуєш! (Цар Соломон)

Ми – проти насильства Насильство - це будь-які умисні дії однієї людини по відношенню до іншої, якщо ці дії порушують права і свободи людини і наносять їй фізичну, моральну чи психічну шкоду. Всесвітня організація охорони здоров’я визначає насильство як глобальну загрозу здоров’ю. Згідно із соціологічними дослідженнями, проведеними в різних країнах світу, фізичного чи психологічного насильства зазнає кожна 4 жінка та кожен 10 чоловік. Насильство може бути: - Фізичне – побиття, штовхання та нанесення інших тілесних ушкоджень; - Психологічне – глузування, образа, приниження, переслідування, пліткарство, примус; - Сексуальне – ймовірна або фактична сексуальна експлуатація людини; - Економічне – умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів та іншого майна, що може призвести до смерті чи завдати шкоду здоров’ю. На жаль, багато дій можна назвати насильницькими. Не всі про це знають. Можливо, саме тому багато підлітків зазнають насильства, не усвідомлюючи цього. Дуже важливо знати про це, щоб не допускати випадків насильства стосовно себе. Агресор – це людина, яка здійснює насильство. Жертва – це людина, яка зазнає насильства. • Уникай ситуацій, які можуть призвести до насильства. • Говори спокійно і впевнено. • Дай агресору можливість зупинитися. • Відійди в сторону. Це не ознака слабкості! • Не прагни помсти ворогам. Вмій просити пробачення. • Попроси допомоги. Це не ознака слабкості чи боягузтва! • ПАМЯТАЙ! • Ти маєш право відмовитися робити те, до чого тебе примушують силою або образливими, злими словами. • Ми подібні, але всі різні. • Твоя власність належить тільки тобі. • Ти маєш право на допомогу. • Кожна людина має право жити вільно, у безпеці, відчуваючи тепло і любов!

/Files/images/2016-2017_nr/БНМ-3.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 343

Коментарi