Міжнародний день рідної мови

2016-02-26

/Files/images/2015-2016_nr/IMG_2190.JPG

21 лютого наша країна разом з усім світом відзначає День рідної мови. Це день повернення українців до їхньої історичної пам’яті. Й одним із шляхів до такого повернення є оволодіння рідною, українською мовою. Адже саме нею розмовляли наші діди й прадіди, матері співали колискових, за неї боролися, і страждали, і йшли у вічність ті, хто волів бути українцем у своїй вільній незалежній державі, хто намагався позбавити українство комплексу меншовартості «малороса». Наша мова – одна з найдревніших і найбагатших серед тисяч мов світу. Згідно з класифікацією ЮНЕСКО українська мова за влучністю передачі образу, дії, за милозвучністю посідає третє місце після французької та італійської. Важливо розуміти значимість мови для нації, держави, звичайного громадянина./Files/images/2015-2016_nr/IMG_2185.JPG

В Іршиківському НВК з нагоди цього свята було проведено Тиждень української мови. Учні 1-11 класів взяли участь у конкурсі стіннівок до Дня рідної мови: малювали, писали вірші, побажання, цитували великих українців. Прикметно те, що чи не в кожному дитячому доробку прослідковувався зв’язок з сучасними подіями: заклики любити Україну й свою рідну мову, допомагати воїнам АТО тощо.

На організованій виставці книг чільне місце – збірочкам Р.К.Гаврилюк, нашої вчительки-пенсіонерки. З її поезіями учні знайомі з уроків літератури рідного краю, вони залюбки вивчають їх напам’ять, бо ж свої, зрозумілі, на рідній землі писані. Особливо зворушили читачів поезії з останньої збірки «Війна очима матерів», адже там – біль материнської душі і за своїх синів, і за всіх синів України

/Files/images/2015-2016_nr/IMG_2223.JPG

Вчителька початкових класів Мельничук С.В. провела відкритий урок з української мови в 4 класі. Присутні мали змогу побачити й отримати задоволення від гарного прикладу партнерської співпраці вчитель-учень. Урок пройшов невимушено, цікаво, насичено. А ще: вчителька не просто виконує свою роботу, вона творить, надихає, запалює в маленьких сердечках своїх вихованців велику любов до всього, що їх оточує.

На виховній годині й учні, й вчителі мали змогу взяти участь у святі «Рідна мово моя, не мовчи!», яке організували учні 6 класу. Поезії, пісні, загадки, прислів’я, усмішки – звучало все, чим така багата наша невичерпна мовна скарбниця. Особлива увага й гучні оплески – вихованцям дитячого садочка Хомичу Артемові, Гуцалюкові Матвію, учневі 1 класу Мойчуку Сергію – за артистичне декламування віршів.

А ще розгадування кросвордів, ребусів, перегляд відеопрезентацій,

участь у вікторинах …і просто розмови про вічне – наше, українське слово. Його ніхто більше не повинен принижувати, називати меншовартісним, спотворювати, забороняти. Подбаймо про це. Адже нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову.

/Files/images/2015-2016_nr/IMG_2238.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 225

Коментарi